Sascha Diertotaal Blog
KITTEN NEST VERLATEN
7 september 2023 | Eline van den Berg
Waarom is dit te jong, pups mogen toch ook met 8 weken al naar een nieuw huis? Dit is een vraag die we veel te horen krijgen op het moment dat we vertellen dat de kitten veel te jong is opgehaald. Er zit natuurlijk al een heel groot verschil in karakter tussen honden en katten. Waar katten veel meer zelfstandig zijn vinden honden het (meestal) heerlijk om samen iets te doen. Maar zijn nog meer verschillen in voornamelijk de socialisatie periode en het afspenen bij mama. In deze blog zal ik dan ook vooral bespreken waarom het juist zo belangrijk is om kittens tot 13 weken bij mama te houden. Helaas is het wettelijk bepaald dat een kitten minimaal 7 weken moet zijn als ze het nest verlaten. Dit is voor de kittens nog steeds veel te jong.
Kittens hebben 2 socialisatie periodes, de 1ste ligt tussen de 3-7 weken en de 2de tussen de 8-14 weken. Dit zijn dus de periodes waar ze de sociale vaardigheden leren. In de 1ste periode leert de kitten onder andere aan andere katten, mensen en diersoorten te wennen. Ook is het belangrijk dat ze in die periode op een positieve manier kennis maken met harde geluiden, kinderen, honden of bijv. autoritjes. De 2de socialisatie periode is vooral belangrijk voor het sociale spel. Het sociale gedrag van katten is namelijk niet aangeboren maar aangeleerd, dit leren ze door het spel met andere nest genootjes op jonge leeftijd. Ook is dit de periode dat hij veel van mama leert en daardoor zelfvertrouwen op gaat bouwen en leert hij met frustratie omgaan door de langzame afbouw van het melk drinken.
Het afspenen van de moedermelk stopt pas tussen de 8 á 10 weken, moedermelk bevat namelijk veel antistoffen die van levensbelang zijn voor de opbouw van het immuunsysteem van de kittens. Doordat mama de melkvoeding dus langzaam stopt gaat zetten kan het zijn dat de kleine nog wel eens gefrustreerd wordt, dit is een belangrijke leerervaring zodat ze ook in hun nieuwe huis straks goed om weten te gaan met een eventuele frustrerende situatie. Met een week of 4 beginnen de kleintjes met het eten van vaste voeding (natvoer, brokken of vlees). Natuurlijk kunnen/snappen ze dit niet van de ene op de andere dag. Dit gebeurt door het langzaam afbouwen van de melk en het opbouwen van de vaste voeding, met een week of 10 (gemiddeld) zal de kitten dan goed zelfstandig eten. Dit geldt ook voor het aanleren van de kattenbak, vanaf een week of 4 beginnen ze met het zelf proberen en mama nadoen en dan vanaf een week of 10 zijn ze dan helemaal zindelijk. Daarnaast is een belangrijke reden om te wachten op je kitten is spel agressie. Dit is iets wat veel voorkomt bij kittens die te vroeg naar een nieuw huisje zijn gegaan. In hun spel oefenen ze samen de jachttechnieken door elkaar te besluipen en bespringen, als dit dan te hard gaat (doorbijten of krabben) dan worden ze gecorrigeerd wat met een piepje gepaard gaat of het spel wordt dan stopgezet. Hoe ouder de kittens worden hoe meer het spel zal uitmonden in de serieuzere gevechten, als ze dan nooit de grens hebben geleerd zie je dat de spelagressie omhoogkomt. Je handen en voeten lopen dan groot kans om tot bloedens toe open gekrabd te worden.
Dus nog even een kleine samenvatting wat de gevolgen kunnen zijn als je de kitten te vroeg mee naar huis neemt.
- Een bange/angstige kitten
- Een onzekere kitten
- Eventueel probleemgedrag
- Angstiger voor nieuwe dingen en huisgenoten
- Vatbaarder voor ziektes, stress en diarree
- Vast voedsel is vaak nog niet de volledige hoofdmaaltijd en kittenmelk voldoet niet.
- De kitten zal afvallen of gewoon niet aankomen.
- Het kan hierdoor dus een teleurstelling worden voor beide partijen!
CHECKLIST HUISDIER
8 augustus 2023 | Eline van den Berg
Vandaag een wat kortere blog, dit omdat ik een checklist voor nieuwe huisdieren heb gemaakt voor jullie. De link naar de checklists (pdf-bestand) vinden jullie onderin dit artikel.
Velen van jullie hebben een dier gekocht, zijn van plan er 1 te halen of zijn aan het oriënteren wat je nou precies allemaal nodig hebt als eerste aanschaf bij een huisdier. Soms raak je door al die informatie nog wel eens overzicht kwijt wat nou belangrijk is bij die eerste aanschaf. Ik heb voor jullie een checklist samengesteld met spullen voor de eerste aanschaf. Zo heb je een makkelijk overzicht bij de hand voor als je het zelf even kwijt bent en niet meer weet wat de prioriteit heeft bij het aanschaffen. Ik heb een checklist gemaakt voor; puppy, kitten, vogel, knaagdier, konijn & aquaria.
Hopelijk kunnen jullie dit gebruiken als een extra geheugensteuntje!
- Checklist puppy
- Checklist kitten
- Checklist konijn
- Checklist knaagdier
- Checklist vogel
- Checklist vissen
HET OVERLIJDEN VAN JE HUISDIER
21 juli 2023 | Eline van den Berg
De blog is super ontvangen door jullie waar ik natuurlijk ontzettend blij mee ben!!
Inmiddels heb ik vanuit jullie als klant al veel ideeën gekregen om over te schrijven, ik ga natuurlijk proberen om over zoveel mogelijk onderwerpen te bloggen. Deze blog gaat over een gevoeliger onderwerp. Want wat moeten we als ons geliefde huisdier komt te overlijden?
De blog is vooral gericht op onze honden omdat daar momenteel veel vraag naar was. Natuurlijk ga ik ook nog tijd maken om het onderwerp uit te breiden voor andere dieren.
Op het moment dat we een dier aanschaffen weten wij dat we onze dieren over het algemeen overleven. Maar als het moment er echt aankomt, hoe bereid je je andere huisdieren hier dan op voor? En hoe zorg je ervoor dat het dier dat overlijdt zich tot het laatste moment op zijn/haar gemak voelt?
Veel mensen vergeten op het moment dat hun huisdier overlijdt dat er ook (niet altijd) andere dieren thuis zitten die hun maatje verliezen, niet alleen wij maar ook zij gaan een rouwproces door. Zorg ervoor dat je andere huisdieren in het proces betrekt zodat ook zij goed afscheid kunnen nemen.
Het is natuurlijk lastig hoe je een dier nou voorbereid op het overlijden van een ander dier. Zij gaan er net als wij allemaal op een andere manier mee om. Er zijn natuurlijk wel dingen die je kan doen waardoor je huisdier beter begrijpt dat zijn maatje niet meer terugkomt:
- Neem je oudste huisdier soms een dagje mee ergens naartoe zonder de andere hond(en). Mocht dit voor het dier niet gaan doe het dan andersom.
- Kijk of je de ‘jongste’ dieren 1 dag per week met een uitlaatservice mee kan laten gaan, ter afleiding en als voorbereiding op het op pad gaan zonder maatje.
- Zorg dat je vanaf pups af aan de honden ook regelmatig 1-op-1 meeneemt, zodat je dier sowieso al leert om alleen weg te kunnen.
- Bij katten is dit natuurlijk een lastigere kwestie, want die kun je niet met een uitlaatservice meesturen. Wel kun je ervoor zorgen dat de dieren af en toe gescheiden zijn en dan apart aandacht krijgen.
- Weet je dat het moment van overlijden eraan komt, hang dan eventueel een Adaptil of Feliway verdamper in huis op. Dit zorgt voor wat meer rust in huis mochten de dieren wat gespannen zijn door de situatie (ze kunnen natuurlijk ook onze emoties voelen wat voor spanningen kan zorgen).
- Kijk naar je dier en wat het van je nodig heeft. We kijken helaas nog steeds veel naar eigenbelang en willen dat een dier zo lang mogelijk blijft leven, ondanks dat het dier misschien helemaal niet meer kan of op is.
- Blijf bij het overlijden van je dier.
- Kijk of het mogelijk is dat de andere dieren bij het overlijden kunnen zijn.
- Kan dit niet, zorg dan in ieder geval dat ze afscheid kunnen nemen, geef ze hier ook ruim de tijd voor. Als ze geen ‘interesse’ meer tonen dan is het duidelijk voor ze dat het dier er niet meer is.
- Ruim niet gelijk alle spullen van het dier op, maar doe dit beetje bij beetje. Zo wennen de dieren aan de verandering in het huishouden.
Er kan verwarring zijn in de rangorde wanneer een dier wegvalt. Het kan zijn dat dit opnieuw ‘uitgevochten’ of bepaald moet worden. Probeer dit te begeleiden zodat het niet uit de hand loopt.
Geef de dieren 1-op-1 aandacht door met ze te gaan wandelen, zo kunnen ze hun energie/emoties kwijt zonder dat er andere dieren zijn die zich ermee bemoeien.
Natuurlijk zijn er ook dingen die je na het overlijden moet regelen. Voor katten is dit wat minder dan bij de hond maar hier een klein lijstje waar je aan moet denken.
- Laat de hond uitschrijven bij de gemeente als je hondenbelasting moet betalen, dit hoeft niet in elke gemeente.
- Zeg de huisdierverzekering op als je deze hebt.
- Meld het chipnummer van je huisdier af (via de NDG).
- Stuur een berichtje aan de fokker, die willen het vaak ook graag weten wanneer een dier is overleden.
- Zeg eventuele vaste afspraken of bestellingen af (trimsalon, dierenpension, dierenarts of voeding).
- Wil je dat je huisdier gecremeerd wordt, dan kun je contact opnemen met een crematorium. Dierenartsen hebben hier wel vaak informatie over.
Als jullie in deze situatie zitten en een zware tijd hebben of tegemoet gaan dan wil ik jullie namens team Sascha heel erg veel sterkte en liefde toewensen.
EVEN VOORSTELLEN
11 juli 2023 | Eline van den Berg
Allereerst zal ik mijzelf even voorstellen. Mijn naam is Eline van den Berg, 25 jaar en sinds mei 2017 in dienst bij Sascha Diertotaal. Nadat ik hier stage had gelopen ben ik destijds door Brigitte, de voormalig eigenaresse van Sascha Diertotaal, aangenomen als zaterdag/vakantiehulp. Inmiddels zijn we dus bijna 7 jaar verder en werk ik fulltime als bedrijfsleidster. Naast het feit dat ik bedrijfsleidster ben, ben ik sinds 3 jaar gedragsadviseur voor papegaaien en ben ik in de afrondende fase van mijn opleiding tot Health Coach. Dit is vooral op hond en kat gericht.
Sinds ik bij Sascha Diertotaal werk ben ik van zaterdag/vakantiehulp doorgegroeid naar bedrijfsleidster. In werk nu alweer ruim 3 jaar met veel plezier in deze functie. Dat ik in zo’n korte tijd zo snel mocht groeien in het bedrijf is natuurlijk een buitenkans geweest die ik met beide handen aangegrepen heb. Zoals de meesten van jullie weten is in 2020 de zaak overgenomen door Stefan & Giovanna, hierdoor kreeg ik de kans om als leiding te gaan werken. Dit is natuurlijk een omschakeling geweest want er komen natuurlijk meer verantwoordelijkheden bij kijken.
Door de verandering van functie ben ik naast het druk bezig zijn op de werkvloer ook druk achter de schermen. Op de werkvloer ligt mijn aandacht op jullie als klant en op het personeel. Als team zorgen we ervoor dat alles op rolletjes loopt, de winkel aangevuld en netjes blijft en jullie als klant optimaal geholpen kunnen worden. Achter de schermen ben ik inmiddels bezig met het op orde krijgen van onze webshop, contacten met leveranciers onderhouden, informatieavonden en evenementen organiseren en sinds kort ook dus met deze blog.
Als dierenspeciaalzaak vinden we het natuurlijk erg belangrijk dat wij jullie als onze klant net dat beetje extra kunnen gaan bieden. Dus naast de winkel optimaliseren en alle dagen/avonden die georganiseerd worden, wilde ik iets doen waarbij ik alle kennis met jullie kan delen en waar jullie als klanten (hopelijk :)) iets aan hebben. Daardoor is het idee gekomen om een blog te gaan schrijven. Hierin wordt alles besproken op het gebied van huisdieren en hoe wij als eigenaar onze dieren het beste leven te geven. Onderwerpen zoals; ‘hoe bereid je je huisdier voor op de komst van een baby?’, ‘hoe socialiseer je een vogel?’ en ‘wat zijn nou veelvoorkomende problemen bij bepaalde hondenrassen?’ zullen hier besproken worden.
Het schrijven van een blog is voor mij helemaal nieuw en daarom wil ik jullie als klant hier graag bij betrekken. Mochten er onderwerpen zijn die jullie graag besproken willen hebben mail deze dan naar; klantenservice@saschadiertotaal.nl t.a.v. Eline. Feedback mag natuurlijk ook altijd gegeven worden via het bovenstaande mailadres!